2011. március 23., szerda

Opera Mini 6 és Opera Mobile 11

A méltán népszerű Opera böngészők új változata vált elérhetővé az előre bejelentett bemutató időpontjában, azaz március 22-én.
A Java verziójú Opera Mini mellett natív verziót is kaptak a Symbian-os készülékek mind a Mini, mind a Mobile változatból.
Az Opera Mini legfőbb erénye, hogy használata kevésbé jó lefedettségű helyen is relatíve gyors oldalmegjelenítést produkálhat, amely egy másik előnyének köszönhető: az oldalak speciális módon töltődnek be, az Opera szerverei végzik a feldolgozását, amellyel akár 90%-kal is kevesebb adatforgalom generálódhat. A képek betöltése egyébként 3 minőségben állítható (feltéve, hogy egyáltalán be akarjuk töltetni): rossz, közepes, kiváló. Az új verzióban az eleve szép kezelőfelület kicsit megújult, a felső sávban az adott oldal nevét mindig láthatjuk, nem csak a linket, valamint az eszközöket előhozó gomb másképp néz ki, emellett megjelent egy új funkció is: ugyanitt instant megoszthatjuk az éppen látogatott oldalt. A böngészőhasználat is kényelmesebbé vált, a telefont elforgatva nem az eleve betöltött formában jelenik meg az oldal, hanem a fejvő elrendezésnek megfelelően, így pedig akár nagyítás nélkül is olvasható a szöveg. Ami a nagyítást illeti, a vissza és az eszközök virtuális billentyűi között középen, az oldal böngészése közben kapott egy kicsinyítés-nagyítás gombegyüttest, amivel gyorsabban, finomabban közelíteni, illetve távolítani a kívánt részt. A már említett vissza és eszközök gomb minimálisan kisebb lett kevesebbet kitakarva az oldalból, de így is tökéletesen kezelhetők.
Az Opera Mobile 11 kezelőfelülete csaknem teljesen megegyezik a Miniével, ám ez már teljes értékű böngészőként szolgálja ki igényeinket. A normális oldalbetöltődés mellett lehetőség van a Miniéhez hasonló, tömörítéses megjelenítésre is „Opera Turbo” címszóval.
Hasznos újítás, hogy a hosszabb oldalakon nem szükséges sokáig görgetni, hanem megjelenik egy gomb, amellyel az oldal aljára vagy tetejére ugorhatunk. Az újabb, Symbian^3 platformú modelleken a régóta várt többujjas nagyítást is támogatja mindkét böngésző. A Java alapú változat pedig nemcsak akár S40-es telefonokon is kitűnően használható.

Az új verziók szemléltető bemutatója videón:


Néhány kép az Opera Mobile 11-ről (kattintásra eredeti felbontásban megtekinthetők):

Opera Mini 6 letöltése: külső oldalról
Opera Mobile 11 letöltése: külső oldalról
Opera Mini 4.3 (java) letöltése: külső oldalról
Mindhárom változat letöltése egyben: külső oldalról

Új verziók letöltése: link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

AdF.ly

Oldalmegjelenítések száma